Европски атлетски митинг - Оломоуц, Чешка

   (август 2005 г.)

 

 

      Во периодот од 19 - 24 август во Оломоуц, Чешка  се одржа уште една голема спортска манифестација на ниво на Европа/ Евроазија - Европското првенство во атлетика. На ова првенство меѓу 25 земји учеснички, учество зеде и репрезентацијата на Специјалната Олимпијада - Македонија. Нашата делегација ја сочинуваа 4 атлети (3 машки и 1 женско), 2 тренери и водач на делегација, сите од СОМ Спортскиот клуб при “Специјалниот завод” во Демир Капија, кој е меѓу најактивните клубови во РМ. Посебно е значајно да се истакне дека овој пат нашата Република ја претставуваа атлети со умерени пречки во развојот.

 

      Атлетите се натпреваруваа и ги покажаа своите можности и способности во 8 атлетски дисциплини. По финалните натпревари нашите репрезентативци се закитија со еден златен и два сребрени медали. Ова е еден огромен успех за СО Македонија, а воедно и уште една потврда дека хендикепот не е пречка за постигнување на добри резултати и социјализација и интеграција на овие лица. 

 

 

< претходен настан  |  галерија  |  нареден настан >

   

  Специјална Олимпијада Македонија © Сите права се задражани 2006.